w w w . a h l e b a i t p e d i a .com
دانشنامه اهل بیت
حدیث
نویسنده مقاله: محمدتقی سازندگی
منتشر شده در: سخن تاریخ
رتبه مقاله: علمی- ترویجی
سال،شماره: پاییز و زمستان 1397/شماره 28

چکیده
برخی از نامه‌های امام علی(ع)، از نوع مکاتبات اداری و سازمانی بوده است و اصول مدیریت مملکت را در خود جای داده‌اند. امیر مؤمنان(ع)، در همان روزهای نخست حکومتی، اقدام به تجدید ساختار مدیریتی کرد و کارگزاران پیشین را که نوعاً از میان بنی‌امیه و هواداران آنان بودند، تغییر داد.
پژوهش حاضر، به دنبال بررسی این مسئله است که دستورعمل‌ها و فرمان‌های امام علی(ع) به کارگزاران حکومت اسلامی، دارای چه ساختار و معیاری است؟ و به‌طورکلی، روش برخورد امام(ع) با کارگزاران چگونه بوده است؟
ازاین‌رو، هدف از این مقاله بررسی فرمان‌ها و دستور‌های امام علی(ع) در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی به کارگزاران حکومت است تا از رهنمودهای امام(ع) آگاهی یابیم و الگو بگیریم و در ابعاد مختلف زندگی امروزی به کار بندیم.
در این مقاله، با بهره‌گیری از روش توصیف و تحلیل و بر اساس منابع کتابخانه‌ای، تلاش شده است، ابعاد گوناگون فرمان‌های امام(ع) در نامه‌های خود به کارگزارانش را استخراج کنیم.
یکی از نتایج و دستاوردهای این پژوهش، معیارها و ملاک‌هایی است که در نامه‌های حضرت‌علی(ع) جهت مدیریت جامعه اسلامی و نیز روش برخورد با کارگزاران صالح و ناصالح بیان شده است.
بررسی نامه‌های امام علی(ع) در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی به کارگزاران حکومت و ضرورت الگوبرداری در جوامع امروزی، یکی از جنبه‌های نوآوری این مقاله شمرده می‌شود.
کلیدواژه‌ها
امام علی(ع)؛ حکومت؛ فرماندهان؛ فرمان‌ها؛ کارگزاران؛ مدیریت؛ نامه‌ها

 

دانلود مقاله بازنمایی نامه‌های حکومتی امام علی(ع) به کارگزاران و فرماندهان

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب مرتبط