w w w . a h l e b a i t p e d i a .com
دانشنامه اهل بیت
حدیث

جلسه هم‌اندیشی اساتید حوزه مشهد با موضوع کلام امامیه، ضرورت و بایسته‌ها با سخنرانی استاد محمدتقی سبحانی(مدیر محترم بخش کلام دانشنامه اهل بیت علیهم السلام) برگزار شد.

photo 2020 01 28 11 56 38

در این نشست که با حضور اساتید عالی حوزه و به همت قرارگاه کلام حوزه علمیه خراسان در مدرسه سعادت تشکیل گردید، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در تبیین ضرورت کلام اسلامی به شواهد متعددی از قرآن کریم و سیره پیامبران الهی اشاره کرد و افزود: «هیچ تردیدی نیست که هدایت فکری و معنوی بشر، در سرلوحه برنامه انبیاء الهی بوده و بدون این هدایت، مسیر دینداری و سعادت بشر به سرانجام نمی رسد.»
عضو قرارگاه کلام در حوزه علمیه خراسان، دستور قرآن کریم مبنی بر دعوت به حکمت، موعظه حسنه و جدال احسن را رسالت‌های اصلی دانش کلام دانسته و با ذکر نمونه‌های متعدد از سیره پیامبر و اصحاب ایشان، یادآور شدند که اهل بیت(ع) در کنار دعوت به شریعت و حتی پیش و بیش از آن، به معارف بنیادین و اصلاح افکار و عقاید دینی اصرار می کردند و با سخن و عمل خویش متکلمان شیعه را مورد تشویق قرار می دادند.
استاد سبحانی با یادآوری این نکته که بزرگان شیعه در طول تاریخ، دانش کلام را در کنار فقه، به صورت جدی دنبال می کردند و شخصیت‌ هائی چون شیخ مفید، سید مرتضی و علامه حلی آثار سترگی در این دانش پدید آوردند، تاکید کرد که متاسفانه در سده‌های گذشته علم کلام به تدریج کمرنگ شده و در قرن گذشته مباحث اعتقادی در حوزه‌های علمیه کاملا به حاشیه رفت و علم فقه و اصول به عنوان تنها دغدغه عالمان دینی درآمد.
رئیس قطب تعمیق ایمان دینی و مبارزه با فرق انحرافی در دفتر تبلیغات اسلامی، عصر جدید را عرصه زورآزمائی مکاتب فکری و فلسفی دانست و تاکید کرد که ظهور فرقه‌های نوپدید در دهه‌های گذشته، ریشه در خلاء فکری و معنوی در میان نسل جدید دارد. وی خاطرنشان کرد برخلاف گذشته که علمای شیعه همواره در برابر هجمه‌های فکری آماده و حاضر در صحنه بوده و در برابر یک کتاب انتقادی نسبت به مبانی تشیع گاه ده‌ها اثر تولید می کردند، متاسفانه امروز در مقابل صدها کتاب و پایان‌نامه دشمنان مکتب، تالیفات جدی و نشست‌های علمی در نقد آنها نگاشته نمی شود.
استاد محمد تقی سبحانی جبهه‌های کلام را نسبت به گذشته بسیار گسترده‌تر دانست و نشان داد که امروز بسیاری از منتقدان، از زاویه تاریخ، سیره و حدیث به نقد آموزه‌های اعتقادی اسلام و شیعه می پردازند و از این رو بر متکلمان ضروری است که با ابعاد فراکلامی آشنا شده و قدرت تبیین‌گری علمی و عقلانی در سایر رشته‌ها را نیز داشته باشند.
در همین راستا، ایشان اشاره کرد که جادارد به پژوهش‌های جدید شیعه پژوهان غربی توجه بیشتری شود و در تعامل با این مراکز و شخصیت‌ها، از مخاطرات جدی این پژوهش‌ها جلوگیری و از فرصت‌های به وجود آمده استفاده بهینه کرد.
استاد دکتر محمد تقی سبحانی در پایان با نشان دادن پیوند کلام امامیه با قرآن و روایات اهل بیت(ع) و‌تلاش اصحاب ائمه برای بهره‌مندی از معارف بلند وحیانی ، تاکید کرد که متاسفانه در طول تاریخ با فاصله‌گیری از عصر حضور، کلام امامیه از این میراث گرانبها فاصله پیدا کرده است به طوری که در دوره معاصر کتابهای گرانسنگی چون اصول کافی و توحید صدوق و خطب نهج البلاغه و مناظرات امام رضا(ع) در حوزه‌های علمیه آموزش داده نمی شود و مورد شرح و بحث قرار نمی گیرد.
در پایان این نشست، حضرت آیت‌الله شیخ مهدی مروارید ضمن تشکر از علمای حاضر در جلسه، ادامه این برنامه‌ها را خواستار شده و فعالیت‌ های اعتقادی را به عنوان یک ضرورت و وظیفه روحانیت و حوزه دانستند.
حضرت آیت الله اشرفی شاهرودی نیز در این جلسه به اهمیت علم کلام در حوزه‌ها اشاره کردند و توسعه این مباحث را یکی از دغدغه‌های معظم رهبری برشمردند. ایشان با اظهار تاسف از کم‌رونقی مباحث اعتقادی در حوزه، اشاره کردند که علت این امر، اشتباه برخی در تفسیر «فقه» و «تفقه» و انحصار آن به فروع احکام می باشد. آیت الله اشرفی اضافه کردند که برای رونق این عرصه باید عقاید را همچون فقه، مشمول حمایت‌های ویژه قرار داد و مراجع عظام وجوهات شرعیه را در این مسیر قرار دهند.

⁦✔️⁩لینک خبر:
https://www.hozehkh.com/photogallerywhite?entryID=36865

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید